ЋирилицаLatinica
ROMI MORAJU DA BUDU INFORMISANIJI I AKTIVNIJI
ponedeljak, 20 mart 2017 16:00
Uvećaj:
IMG 1139Najveći problem pri zapošljavanju Roma je njihova neinformisanost I na tome moraju više da rade sami Romi, ali i zajednica u celini, jedan je od zaključaka sa današnjeg okruglog stola o socijalnom uključivanju Roma I Romkinja u društvene I radne tokove u vlasotinačkoj opštini. Predsednik Udruženja Sae Roma Nevenka Vasić podelila je 25 sertifikata socijalno ugroženim žiteljima vlasotinačke opštine koji su želeli da se prekvalifikuju u kuvare, konobare, šankere, molere, zidare ili stolare u okviru projekta “Obrazovanjem I zapošljavanjem upoznaj Evropsku uniju” .

-Podržavamo socijalnu inkluziju kroz razne aktivnosti, a organizacijama civilnog društva data je mogućnost da kroz projekte sprovode one mere koje su prepoznate kao dobre na lokalnom nivou – rekla je Evgenija Isljami, regionalna saradnica Programa Evropski progres koji je podržao ovaj projekat  u saradnji sa Vladom Srbije I Vladom Švajcarske.

Iako evidencija Centra za socijalni rad pokazuje da se broj Roma koji primaju socijalnu pomoć povećava, koordinator za romska pitanja u opštini Vlasotince Srđan Antić kaže da Romi ne žele da primaju ovu vrstu pomoći već žele da zarađuju radeći. On smatra da nije u redu da među zaposlenima, generalno, ima veoma malo pripadnika ove nacionalne manjine.

Predsednik opštine Zoran Todorović naglasio je pripadnici romske populacije mogu da nađu posao, ali moraju da budu aktivniji i informisaniji, u čemu treba da im pomogne I njihov koordinator u opštini Vlasotince.

-Mogućnosti za obrazovanjem jednake su za sve, pa i za Rome. Kompanije traže, pre svega, kvalitetnu radnu snagu i tu treba tražiti šansu. Ne možete danas da sedite I čekate da vam neko da posao, morate da budete aktivni I informisani- rekao je Todorović.

 Predstavnci Nacionalne službe zapošljavanja naglasili su da su svi programi obuke i podsticajnih sredstava dostupni i svim socijalno ugroženim građanima, kao i aktivnosti Kluba za traženje posla koji se nalazi u samoj zgradi opštine. Koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marinko Đorđević naglasio je da ne postoji diskriminacija već socijano ugrožene grupe  kojima ne pripadaju samo Romi.

-Romi nisu diskriminisani već nedovoljno informisani i to je segment na kome treba raditi – rekao je Đorđević podsećajući na projekte koje je ova kancelarija realizovala I u koje su bili uključeni pripadnici romske nacionalnosti.

IMG_1135
IMG_1138
IMG_1139
IMG_1140
IMG_1141
1/5 
start stop bwd fwd

 
  Uzivo


inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


KONTAKT

 
Opština Vlasotince
Trg oslobođenja 12;  16210 Vlasotince
Telefon: +381 16 875 122

 
E-adrese:
Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
LinkedIn
Google+