ЋирилицаLatinica
OBELEŽENA STOGODIŠNJICA TOPLIČKOG USTANKA U VLASOTINAČKOM KRAJU
četvrtak, 02 mart 2017 10:16
Uvećaj:
IMG 1110Na spomen česmi, na putu Šišava – Donja Lomnica, obeležena je stogodišnjica stradanja tridesettroje meštana dvaju sela koje su 1.marta 1917.godine streljali bugarski okupatori. Sela Šišavu, Donju Lomnicu, Sredor I Crnu Baru su  spalili. Oni su na taj način izvršili odmazdu zbog oslobađanja 400 Srba iz škole, koji su bili regrutovani za bugarsku vojsku.

-Sloboda je vekovima bila najskuplja reč  u Srbiji, ali uprkos tome težnja naroda za njom nikada nije prestajala. Naša je obaveza da se sećamo onih koji su stradali boreći se za nju, za jezik, pismo i veru, kao što su stradali meštani Šišave i Donje Lomnice – rekao je zamenik predsednika opštine Vlasotince Boško Stančić.

-Vlasotince je, posle Prokuplja, najveće naselje oslobođeno u Topličkom ustanku. U Šišavi je formirana jedna komitska četa koja je u saradnji sa četnicima napadala bugarske vojnike. U jednoj takvoj akciji oslobođeno je 400 regrutovanih srpskih mladića – podsetio je prisutne Dragan Vidosavljević ispred vlasotinačkog Udruženja potomaka boraca ratova 1912-1920 .

Nakon što je održano opelo, vence su položile delegacije opštine Vlasotince, mesnih zajednica Šišava I Donja Lomnica, boračkih organizacija I OŠ “Braća Milenković”. Resital su izveli učenici vlasotinačke gimnazije, a njih je na harmonici pratio Luka Stojiljković, učenik niže Muzičke škole. U sklopu obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka u vlasotinačkom kraju, u galeriji biblioteke održano je predavanje o Srbiji u Prvom svetskom ratu. Predavači su bili dr Ivan Becić i mr Dejan Antić.

IMG_1095
IMG_1100
IMG_1102
IMG_1110
IMG_1111
1/5 
start stop bwd fwd

 
  Uzivo


inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+