ЋирилицаLatinica
REZANJE VINOVE LOZE U VLASOTINAČKOM VINOGORJU
sreda, 15 februar 2017 12:08
Uvećaj:
IMG 1064U vinogradu Bratislava Ristića, u ataru sela Kozare, danas je zarezana vinova loza u vlasotinačkom vinogorju. Članovi Udruženja voćara I vinogradara u Vlasotincu tradicionalno su, na dan Svetog Trifuna, prvi put u novoj godini ušli u vinograde.

-U našem kraju vinova loza se gaji na oko 300 hektara, a skoro 90% tih zasada nalazi se upravo na ovom području. Niske temperature u januaru nisu oštetile zasade, sneg im je bio dobra zaštita I vinogradari očekuju rodnu godinu - rekao je predsednik udruženja Božidar Kocić.

IMG 1068

Na području kukavičkog I kozaračkog atara najzastupljenije sorte su smederevka I župljanka, a na zasadima koji su podignuti u poslednjih 10-15 godina zastupljen je I  kaberne sovinjon. Prema rečima vinogradara, broj zasada se smanjuje jer ni sama zakonska rezulativa ne ide na ruku malim proizvođačima. Oni očekuju promene od novog zakona o vinu, koji je u najavi.

U ime lokalne samouprave domaćine I goste pozdravio je predsednik Skupštine opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

IMG 1071

-Broj zasada se decenijama smanjuje, ali se trudimo da ono što imamo očuvamo. Lokalna samouprava je I ove godine opredelila sredstva za podsticaje u poljoprivredi, a opredelili smo I znatna sredstva za uređenje atarskih puteva kako bismo brze mogli da dodjemo do njiva – rekao je Petrović, poželevši vinogradarima rodnu godinu, slatko grožđe I dobra vina.

IMG 1069

Do pre dve decenije, u vlasotinačkom kraju bilo je oko 2000 hektara pod vinovom lozom, a minimalni prosečan rod po hektaru iznosi je 7 do 8 tona. Da bi mogao da se ubere pun rod, od trenutka formiranja zasada treba da prođe 5 do 8 godina.

 
  Uzivo


inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+