U GODINI PREDUZETNIŠTVA SARADNJA ZA PRIMER OSTALIMA
petak, 23 decembar 2016 20:01
Uvećaj:
RAS 2Opština Vlasotince i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su u Razvojnoj agenciji Srbije, u Beogradu,  ugovor o nastavku saradnje na projektu Godina preduzetništva u Vlasotincu.

Ovaj projekat u skladu je sa politikom republičke vlade koja ove godine takođe sprovodi projekat Godina preduzetništva, usmeren na jačanje poslovanja i unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća koja su pokretač razvoja svake ekonomije. Opština Vlasotince prva je lokalna samouprava u Srbiji koja je ovaj projekat prilagodila lokalnim okvirima i implementirala ga u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

RAS 3

- Ovo je odličan primer kako se veliki projekti mogu primeniti u manjim sredinama, uz angažovanje lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija. Primer saradnje Vlasotinca i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okrugamože biti model za sve ostale opštine kako da pokrenu preduzetnički duh u svojim sredinama- rekao je ovom prilikom direktor Razvojne agencije Srbije Željko Sertić i najavio da će RAS kontaktirati druge opštine kako bi se realizovalislični  mini-regionalni projekti u celoj Srbiji.

RAS 1

- Naš tim se u ovoj godini intenzivno koncentrisao na rad sa malim i srednjim preduzećima i početnicima u biznisu. Iza nas su rezultati čija smo najbolja iskustva pretočili u konkretnu saradnju sa opštinom Vlasotince, a namera nam je da proširimo saradnju i na ostale opštine – rekla je direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković.

Nakon raznih obuka na temu započinjanja sopstvenog posla ili unapređenja postojećeg, najvažniji segment je činjenica da su izdvojena sredstva u iznosu od milion dinara kao podsticaj preduzetnicima, za koja će oni konkurisati svojim biznis planovima.

RAS 4

-Vlasotince ima nepunih 30 000 stanovnika, ali ima blizu 1200 privatnih firmi u kojima radi oko 5000 radnika i četiri pogona stranih investitora u kojima je zaposleno oko 1300 ljudi. Preduzetnički duh u našoj sredini oduvek je postojao, a najbolji njegov izdanak je veliki predratni industrijalac i gradonačelnik Beograda između dva rata, Vlada Ilić,  koji je rodom Vlasotinčanin. Zato smo se, kao lokalna samouprava i angažovali da ponovo oživimo preduzetnički duh i da podstaknemo ljude na pokretanje sopstvenog posla – rekao je ovom prilikom predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Projekat je započet u maju ove godine, a aktivnosti će biti nastavljene do kraja maja 2017. Njegova ukupna vrednost je 5,7 miliona dinara.

 

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza: