EFIKASNO KORIŠĆENJE OGREVNOG DRVETA U DOMAĆINSTVIMA
petak, 21 mart 2014 16:00
Uvećaj:

Milica Vukadinovic i predsedik TodorovicNa teritoriji vlasotinačke opštine od ponedeljka počinje anketa u domaćinstvima o tome koliko se efikasno koristi ogrevno drvo. Nju će sprovoditi diplomirani studenti ili apsolventi Šumarskog fakulteta, u okviru Programa razvoja održivog bioenergetskog tržišta u Srbiji. Ovaj projekat, na osnovu bilateralnog sporazuma vlada Nemačke i Srbije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, a glavni partner u Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede.

-Naš cilj je da pokažemo da se ogrevno drvo može efikasnije koristiti u zagrevanju domaćinstava, da za ono što plate ljudi dobiju više energije. S druge strane, sagorevanjem drveta i drugih drvnih goriva, količina ugljendioksida koja se emituje u atmosferu za 1 kilovatsat dobijene energije 18 puta je manja u odnosu na ugalj i 12 puta u odnosu na onu koja se dobije sagorevanjem mazuta. Zato nema čistijeg goriva od drveta, ali treba znati iskoristiti ga na najbolji način – rekla je rukovodilac projekta Milica Vukadinović.

Ona je dodala da mi koristimo pet puta više energije da zagrejemo istu površinu nego, recimo, Danci.

 Projekat “Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima” sprovodi se u Vlasotincu, Leskovcu, Užicu i Bajinoj Bašti. Kriterijum za izbor ovih mesta bio je procenat korišćenja drvnog biogoriva za zagrevanje domaćinstava koji u slučaju ova četiri mesta iznosi preko 60%.

{jcomments on}
 

jn
lpa2

48 sati2
Pitajte predsednika2
op2
ozak2
Imamo 19 gostiju na mreži

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+