NA JAVNOJ ČESMI U GLOŽANU RADIOAKTIVNI GAS U VODI
sreda, 19 februar 2014 14:00
Uvećaj:

postavljena tablaNa javnoj česmi u Gložanu opština Vlasotince danas je postavila tablu sa upozorenjem da voda nije zdravstveno ispravna. U njoj se nalaze skoro dvostruko veće  koncentracije radioaktivnog gasa radona od dozvoljenih - 21,6 bekelera po litru, u odnosu na dozvoljenih 11. Primera radi, koncentracija radona u Niškoj Banji u kojoj se on koristi u terapijske svrhe, manja je u odnosu na onu u vodi na javnoj česmi u Gložanu.  

Predsednik opštine Zoran Todorović objasnio je da je nakon mejla u kome ljudi iz Geološkog zavoda obaveštavaju nadležne u opštini da je ta koncentracija izuzetno velika, naručena tabla koja je danas i postavljena.

- Mi ćemo, kao lokalna samouprava, od referentnih institucija u državi zatražiti kompletne analize vode sa našeg područja, kako bismo sagledali pravo stanje stvari – naglasio je predsednik Todorović.

On je dodao da se očekuje početak radova na sekundarnoj mreži u Gložanu, kako bi se selo priključilo na vlasotinački „Vodovod“. Za sada su na njega priključeni samo škola i ovdašnja privatna mlekara. Ostali stanovnici ovog sela snabdevaju se vodom iz arterskih bunara.

- Mi smo davali vodu na analizu, da vidimo da li je hemijski i bakteriološki ispravna, ali nismo kontrolisali radioaktivnost – kažu meštani Gložana.

S obzirom na to da je po struci diplomirani fizičar, predsednik opštine Zoran Todorović govorio je i o posledicama.

- Ovaj radioaktivni gas nalazi se svuda oko nas, ali kada su mu koncentracije povećanje u vazduhu, može da izazove rak pluća, a kada se nalazi u vodi može da utiče na ćelije organizma – rekao je Todorović.

Geološki zavod Srbije radio je krajem prošle godine geološke podloge za Prostorni plan Srbije i tom analizom došlo se do podataka o velikoj koncentraciji radona u vodi, na gložanskoj česmi.


 

{jcomments on}
 

jn
lpa2

48 sati2
Pitajte predsednika2
op2
ozak2
Imamo 109 gostiju na mreži

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+