NA JAVNOJ ČESMI U GLOŽANU RADIOAKTIVNI GAS U VODI
sreda, 19 februar 2014 14:00
Uvećaj:

postavljena tablaNa javnoj česmi u Gložanu opština Vlasotince danas je postavila tablu sa upozorenjem da voda nije zdravstveno ispravna. U njoj se nalaze skoro dvostruko veće  koncentracije radioaktivnog gasa radona od dozvoljenih - 21,6 bekelera po litru, u odnosu na dozvoljenih 11. Primera radi, koncentracija radona u Niškoj Banji u kojoj se on koristi u terapijske svrhe, manja je u odnosu na onu u vodi na javnoj česmi u Gložanu.  

Predsednik opštine Zoran Todorović objasnio je da je nakon mejla u kome ljudi iz Geološkog zavoda obaveštavaju nadležne u opštini da je ta koncentracija izuzetno velika, naručena tabla koja je danas i postavljena.

- Mi ćemo, kao lokalna samouprava, od referentnih institucija u državi zatražiti kompletne analize vode sa našeg područja, kako bismo sagledali pravo stanje stvari – naglasio je predsednik Todorović.

On je dodao da se očekuje početak radova na sekundarnoj mreži u Gložanu, kako bi se selo priključilo na vlasotinački „Vodovod“. Za sada su na njega priključeni samo škola i ovdašnja privatna mlekara. Ostali stanovnici ovog sela snabdevaju se vodom iz arterskih bunara.

- Mi smo davali vodu na analizu, da vidimo da li je hemijski i bakteriološki ispravna, ali nismo kontrolisali radioaktivnost – kažu meštani Gložana.

S obzirom na to da je po struci diplomirani fizičar, predsednik opštine Zoran Todorović govorio je i o posledicama.

- Ovaj radioaktivni gas nalazi se svuda oko nas, ali kada su mu koncentracije povećanje u vazduhu, može da izazove rak pluća, a kada se nalazi u vodi može da utiče na ćelije organizma – rekao je Todorović.

Geološki zavod Srbije radio je krajem prošle godine geološke podloge za Prostorni plan Srbije i tom analizom došlo se do podataka o velikoj koncentraciji radona u vodi, na gložanskoj česmi.


 

{jcomments on}
 

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+