VLASOTINCE RUKOVODI REGIONALNIM PROJEKTOM „RADIMO ZA BOLJU BUDUĆNOST DECE“
subota, 04 avgust 2018 11:24
Uvećaj:
IMG 2356Raspisivanjem javnog poziva za učešće u Programu obuke za započinjanje biznisa ili unapređenje poslovanja i dodelu bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima, mladim majkama i ženama, starosti od 18 do 35 godina, opština Vlasotince počela je realizaciju projekta „Radimo za bolju budućnost dece“ koji sprovodi u partnerstvu sa gradom Leskovcem i opštinama Lebane i Medveđa.  Ukupna vrednost projekta iznosi 67 miliona, od čega Kabinet ministra bezportfelja Slavice Đukić Dejanović zadužen za demografiju i populacionu politiku obezbeđuje 52 miliona, a opštine su dužne da obezbede ostatak od oko 15 miliona dinara.

Marinko Djordjevic

-Cilj ove mere usklađivanja rada i roditeljstva je da se poboljša kvalitet života, koji je jedan od neophodnih uslova za rehabilitaciju rađanja i roditeljstva, kroz razvoj i promociju preduzetničkog duha i posticanje preduzetništva kod nezaposlenih, mladih bračnih parova, mladih majki i žena - kaže regionalni koordinator projekta Marinko Đorđević, koji je u opštini Vlasotince prošle godine rukovodio projektom slične sadržine.

-Vrednost vlasotinačkog dela projekta je 10,1 milion dinara, od čega je iz kabineta ministra stiglo 6,9 miliona za finansijsku i nefinansijsku podršku mladima od 18 do 35 godina. Učešće opštine je oko 3,1 milion dinara i u okviru tih sredstava predviđena je adaptacija i rekonstrukcija dečjeg vrtića u Prilepcu. Predviđena su sredstva i za niz aktivnosti usmerenih na očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih – kaže Đorđević.

IMG 2354

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović napominje da je se poslednjih godina povećao broj rođenih beba u vlasotinačkoj opštini, ali da za oporavak demografske slike mesta treba još dosta truda.

- Što se tiče drugih izdvajanja, svakoj porodilji koja nije zaposlena isplaćujemo jednokratno 30.000 dinara, svakoj zaposlenoj porodilji 15.000 dinara, a finansiramo i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, pošto država finansira prva tri pokušaja. Uz novčane iznose koje sada i republika isplaćuje, zavisno od broja dece, nadamo se da za desetak godina vidimo neki pomak u demografskoj slici – kaže Todorović.

IMG 2357

 
inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+