ZAJEDNIČKIM MERAMA ZA BOLJU DEMOGRAFSKU SLIKU
četvrtak, 05 april 2018 19:05
Uvećaj:
IMG 2113Prirodni priraštaj jeste negativan, ali budimo realni, dobro je da se ne smanjuje broj novorođenihz beba iako se broj stanovnika smanjuje, rekla je večeras u Vlasotincu ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović koja je ovde boravila u okviru sprovođenja mera populacione politike Vlade Srbije.

Ona je sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem i njegovim saradnicima razgovarala o merama koje, sa oba nivoa vlasti, lokalnog i republičkog, mogu da doprinesu poboljšanju demografske slike. U vlasotinačkoj opštini je prošle godine rođeno 210 beba, što je 11 više u odnosu na 2016.godinu.

-Godina 2016.je u celoj Srbiji loša po ovom pitanju, ali moramo da popravljamo stanje. I da sve mere koje smo zamislili sprovedemo, efekti će se u demografskim pokazateljima videti za 10 godina, ali ako ne počnemo neće ih biti ni tada  – rekla je Đukić Dejanović.

Sagovornici su se složili da je osim rađanja dece, važno činiti napore da se ljudi, bar u nekom procentu, vrate u seoske predele, odakle se decenijama iseljavaju i gde je ostalo uglavnom starije stanovništvo.

-Nama je vrlo važno da ministarstva razumeju da postoje razuđena područja poput našeg, sa staračkim domaćinstvima i da nam nije dovoljan broj lekara propisan normama koji odgovara gusto naseljenim mestima – rekao je predsednik vlasotinačke opštine i dodao da ova opština sama finansira lekare, tehničare i vozače, kako bi pružila zdravstvenu uslugu svim stanovnicima.

Ministarka Đukić Dejanović je potom obišla savetovalište za mlade pri Domu zdravlja, osnovano prošle godine u okviru projekta Za bolju budućnost, koji je opština Vlasotince sprovela, a Vlada većinski finansirala u okviru mera populacione politike. Lekari su izneli podatak iz ankete da je nivo znanja srednjoškolaca o reproduktivnom zdravlju veoma nizak i da je nužno da postoje ovakva savetovališta.

Ministarska Đukić Dejanović je najavila novi ciklus finansiranja projekata u oblasti populacione politike i pozvala opštine da se udruže i kroz regionalne projekte apliciraju na konkursu.

IMG_2113
IMG_2114
IMG_2118
IMG_2123
IMG_2129
1/5 
start stop bwd fwd

 

jn
lpa2

48 sati2
Pitajte predsednika2
op2
ozak2
Imamo 9 gostiju na mreži

inspekcija slika
jn1
lpa1
48 sati1
Pitajte predsednika1
op1
ozak1
Slor1
pki
vodic1
kzm1
gis1
baner VL

Vremenska prognoza:


Pratite nas
Twiter
Opština Vlasotince na YouTube
Instagram opštine Vlasotince
Google+